Elindult az európai COVID-19 Data Platform

A 2020. április 20-án indult EU COVID-19 Data Platform fejlesztésében az ELIXIR-Magyarország vezető kutatója, Csabai István és csoportja (ELTE) is résztvesz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hét elején jelentette be a Platform elindulását, mely az EMBL-EBI, az Európai Bizottság és az ELIXIR között létrejött együttműködés.  Ennek az új összefogásnak a vezetője az EMBL-EBI és holland, dán valamint német kutatóintézetek mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem is tagja. Az együttműködés célja, hogy a vírus kutatásából eredő nagy mennyiségű adatot összegyűjtse, rendszerezze és ingyenesen hozzáférhetővé tegye a kutatók számára, ezzel is segítve a járvány terjedésének nyomonkövetését, illetve lehetséges gyógymódok kifejlesztését.

A Platform - mely genomi, proteomikai, klinikai és mikroszkópos adatokat, tudományos publikációkat is tartalmaz - két egységből tevődik össze:

  1. SARS-CoV-2 Data Hubs: Az EMBL-EBI meglévő infratruktúrájára épülnek, melyek feldolgozzák a szekvencia adatokat, valamint elérhetővé teszik a metaadatokat is: a mintavételezés idejét, helyét és módját, a klinikai adatokat, valamint a szekvenálás módját is. Az adatfeldolgozáson túl az adatok ábrázolását és filogenetikai elemzését is végzik.
  2. COVID-19 Data Portal: A SARS-CoV-2 Data Hub-okból és egyéb forrásokból érkező adatokat és eszközöket egyesíti, és teszi elérhetővé a felhasználók számára