Elixir Node és Training megbeszélés - összefoglaló

A 2018.05.22-én, 11:00 - 12:00 óra között az MTA TTK D1.12 tanácstermében megtartott ELIXIR találkozó során a következő témákban zajlott megbeszélés:

Megtárgyalt témák:

1. téma: Bevezetés. Ismertetésre kerül a magyar Node részvállalása (Community, pályázatok), a honlap elkészülte (http://elixir-hungary.org/), a Node Application elfogadása és a résztvevő intézetek közötti Collaboration Agreement készültségi állapota.

2. téma: A magyar Node működési költségei, forrásbiztosítás. Minimális cél: ha az éves tagdíjnak megfelelő nagyságrendű (5-10 MFt) támogatás lenne biztosítva. Érdemes lenne olyan pályázati kiírást elérni, ami 1,5-2 Mrd Ft kerettel kifejezetten a Node-ra lenne kiírva, addig is a tagintézmények saját maguk biztosítják a forrásokat. A támogató meggyőzésére viszont nagyobb az esély konkrét és a társadalom szintjén is hasznosuló célok megfogalmazásával. Ehhez partnerkeresés.

3. téma: Belső Collaboration Agreement. Szükséges egy magyar változat elkészítése, fordítás által. Ezt a Debreceni Egyetem magára vállalja.

4. téma: Bálint Bálint előadása az ELIXIR oktatási szerveződéséről. A 2018. április 4-6 közötti Elixir Training Coordinator Workshop összefoglalója. Az ELIXIR célja nem a felsőoktatási képzések megszervezése, hanem rövid képzések tartása. Az ELIXIR égisze alatt tartott képzésektől megkövetelnek egy sztenderd eljárást (meghirdetés, képzés nyelve, három részű kérdőív). (Tömbösített) egyetemi kurzusok is ELIXIR keretében meghirdethetők a követelmények teljesítésével. Az előadáson bemutatott diák elérhetőek az alábbi linken. 

5. téma: A magyar bioinformatikai képzés. Mi legyen azon intézményekkel, amelyek még nem csatlakoztak az ELIXIR-hez (pl. Szegedi Tudomány Egyetem)? SZTE meghívása a legközelebbi megbeszélésre. Hazai tréningek ideális időpontjai, Galaxy platform, Data & Software Carpentry. Magyarok is csatlakozhatnak oktatóként az utóbbi szerveződéshez, minősítés megszerzése esetén. DE nyári és évvégi Data & Software Carpentry tréningjei. Lokális BSc - centrális MSc képzések? Tervezett MSc szakok indításának összehangolása: nyelv, modulok (felhasználható ELIXIR anyagok), akkreditáció. Az ELIXIR és a magyar Node (bioinformatikai közösség) prioritásainak szétválasztása. 

6. téma: Levelezőlista létrehozás.

7. téma: Közelgő események. ELIXIR All Hands Berlinben (Június 4-7), nyári GALAXY kurzus (dátum még nem ismert)

Résztevők (19), a képen balról jobbra:

Gyenesei Attila, PTE SZKK
Than Nándor Gábor, MTA TTK EI
Monostory Katalin, MTA TTK EI
Bálint Bálint László, DE ÁOK BMBI, Training Coordinator
Tusnády Gábor, MTA TTK EI
Hegedűs Tamás, SE ÁOK Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet
Egri Ádám, MTA ÖK (helyettesíti: Jordán Ferencet)
Miklós István, MTA Rényi Intézet
Papp Krisztián, ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék
Kenessey István, Országos Onkológiai Intézet, Nemzeti Rákregiszter és Biostatisztikai Központ
Csabai István, ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék
Barta Endre, NAIK MBK, Technical Coordinator
Győrffy Balázs, MTA TTK EI, Head of Node
Harrach Balázs, MTA ATK ÁOTI
Ligeti Balázs, PPKE ITK
Pongor Sándor, PPKE ITK
Herman Péter, MTA TTK EI (nem szerepel a képen)
Patthy László, MTA TTK EI (nem szerepel a képen)
Dosztányi Zsuzsanna, ELTE TTK Biokémia Tanszék (nem szerepel a képen)