Az ELIXIR-CONVERGE projekt 2 millió eurós támogatásban részesült az Európai Bizottságtól

Az új finanszírozás célja a SARS-CoV-2 variáns megfigyelési adatkövetési szolgáltatások és eszközök mozgósítása az európai COVID-19 adatplatform táplálására.

2020-ban az EB már módosította az ELIXIR-CONVERGE támogatást 2,8 millió eurós plusz összeggel. A beruházás célja az volt, hogy az ELIXIR Node-okon keresztül fokozza az emberi és vírusos adatok megosztását, és támogassa az európai COVID-19 adatplatform fejlesztését. Mind az első, mind a második módosítás a COVID-19-adatok gyors gyűjtésének lehetővé tételére és nyílt adatok felkínálására összpontosított a kutatás hatékonyságának és a világjárványra való felkészültség javítása érdekében.

Aitana Lebrand (SIB Swiss Institute of Bioinformatics) és Nils P Willassen (UiT The Arctic University of Norway) közösen vezeti majd a projekt új feladatait: a vírusgenomok mozgósítását a nemzeti szekvenálási erőfeszítésekből, hogy valódi nyílt adatforrásokat kínálhassanak a COVID-19 megfigyeléséhez.

A feladat magában foglalja az Európai Nukleotid Archívum (ENA) számára benyújtási és annotációs folyamatok létrehozását, amelyek segítenek összekapcsolni a születőben lévő és már meglévő nemzeti szekvenálási erőfeszítéseket az európai COVID-19 adatplatformmal. Ezen túlmenően az ilyen erőfeszítések biztosítják a változatos adatok ENA-n keresztüli nyílt megosztása melletti elkötelezettséget.

Az ELIXIR-CONVERGE projekt 2020 februárjában indult, hogy elősegítse az élettudományi adatkezelés egységesítését Európa-szerte. Az EU Horizont 2020 programjából finanszírozzák, és 22 ELIXIR csomópontban 29 intézet vesz részt.

Az ELIXIR-CONVERGE 9. munkacsomagról, amelyben az új feladatokat végzik, további információért látogasson el erre a célra szolgáló oldalunkra.