Fontos felfedezés a glioblasztóma gyógyításában- Dr. Gyenesei Attila közreműködésével cikk jelent meg a Biomedicines folyóiratban

A pécsi ELIXIR csapat cikke Dr. Gyenesei Attila vezetésével elősegítette a felfedezést, ami új megközelítést jelent az agydaganatok gyógyításával kapcsolatban. A cikk a Biomedicines Q1-es folyóiratban jelent meg „Az IL-7 jelátviteli útvonal epigenetikai visszatartása a progresszív glioblasztómában” címmel.

A glioblastóma (GBM) az egyik legkomolyabb és leginkább halálos kimenetelű agytumorok egyike. Kialakulása közben a tumorsejtek szomatikus genomiális átrendeződéseket, mutációkat és másolatokat halmoznak fel, számos olyan változást, amelyet az epigenomikus és a génexpresszió profil változásai kísérnek. A glioblastóma elzárja a tumorsejteket a citotoxikus immunválasztól. Ez a tanulmány feltárta az IL-7 receptor által közvetített útvonal progresszív elnyomását, mint a glioblasztóma immunelkerülésének eszközét, és ezáltal kiemelte azt, mint új kezelési célpontot.

Dr. Gyenesei Attila, a Pécsi tudományegyetem tudományos főmunkatársa és az ELIXIR Magyarország csomópont technikai koordinátora is.